2012 m. kovo 29 d., ketvirtadienis

Parkai ir Sodai

Rundalės pilies sodai,
Latvija

Nuvykome tuomet kai buvo bebaigiančios žydėti senovinės rožės ir prasidėjo moderniųjų puota :) Niekuomet negalvojau, kad visai šalia turime neapsakomo grožio Rundalės pilies rožių sodus ir ne tik...


Nuvykome su Lietuvos rožininkų draugija, maždaug pirmąją liepos mėnesio savaitę. Kelionė tikrai neprailgo, nes, patikėkite, rožininkai nors ir santūrus, tačiau labai linksmas kolektyvas. Net tiksliai nežinau kiek valandų važiavome pirmyn ir atgal. Įspūdžiai, naujos pažintys dažniausiai laiką užgožia, o kai patekome į Rundalės rojų, tai aplamai laiko nuovoką praradome :) Nespėjau apžiūrėti visų sodų, todėl pasilikau rezervui kitam kartui. Puiku tai, kad šią kelionę galima suplanuoti tik vienai dienai.
Visiškai nepavargau. Be galo buvo įdomu, gražu, penas akims ir sielai. Tikrai įspūdinga ir matosi, jog įdėta ir dedama daug pastangų puoselėjant tai ir saugant. Aplinka ir sodai vis dar kuriami bei tobulinami. Pagaunu save seilę varvinant su mintimi "o kada taip bus Lietuvoje?".

Įkeliu dar keleta nuotraukų. Pasivaikščiokite ir pasidžiaukite :)


Linkiu smagios kelionės, jei visgi sugalvosite aplankyti atgimusią Rundalę kaimyninėje Latvijoje. Sėkmės!

2012 m. kovo 26 d., pirmadienis

Gebenės namuose

Kažkada kambaryje auginau margalapę gebenę. Kai pradėjo nykti, išvežiau į sodą su mintimi, jog arba atsigaus ir gyvens, arba žus. Niekur nebuvo parašyta, jog toji rūšis žiemoja lauke. Mano nuostabai išgyveno. Neįtikėtina! Ech, kaip man patinka nelepūs augalai :)

Dabar gi įsigyjau trijų skirtingų lapų formų hedera.


Niekada nemaniau, kad gebenių gali būti panašių į bambuką. Tai bent laikai atėjo :) Mokslas visagalis.
Senai norėjau, bet nesenai radau karkasus joms vytis ir formuoti rutulius. Kol kas pas mus analogiškų priedų pasirinkimas menkas, todėl tenka taikytis prie to ką aptinkame parduotuvėse. Po kurio laiko reikės didesnių karkasų, dailesnių vazonėlių...

Kadangi gebenės toleruoja pavėsį, todėl auginu jas šiaurės vakarų pusės vonios kambaryje. Kas labiau galėtų puošti jį?

2012 m. kovo 22 d., ketvirtadienis

Šluotelinės hortenzijos

Hydrangea paniculata

Turiu hortenzijų maniją :) , todėl noriu populiarinti jas Lietuvoje. Nežinau, kodėl iki šiol neprigijo taip stipriai kaip "rūtų darželiai". Juk toks palankus mūsų klimatas joms, puošnios, universalios tiek kuriant aplinką, tiek floristikoje, tiek šventiniam stalui. Nuostabus ilgaamžis akcentas. Galima džiovinti, derinti su kitomis gėlėmis.

Šluotelinės hortenzijos vienos atspariausių ir labai tinkančių mūsų klimatinėms sąlygoms krūmų. Mėgsta sunkesnes, drėgnas, tačiau neužmirkusias ir neperdžiūvusias vietas.

Viena populiariausių šios grupės atstovių, tai "Grandiflora".


Dėl savo citrininės spalvos ypatumų, be galo mylima "Limelight".




















Ir be abejo, į save atkreipianti dėmesį, skaisčiai baltu gigantišku (apie 40 cm) žiedynu - "Phantom".



Šluotelinės hortenzijos gali užaugti iki 3 m., atsparios šalčiui. Jei nenorite labai aukštų, pavasarį išgenėkite.

Jei pageidaujate auginti "medelio" formos, tuomet birželio mėn. įšaknydinkite stiprų ūglį, pritvirtinkite prie poros pagaliukų virvele ir leiskite augti. Karts nuo karto išgenėkite nuo stiebo ar naujas iš žemės augančias šakeles. Stiebui pasiekus norimą aukštį, nukirpkite viršūnėlę. Taip pradės formuotis laja. Vėliau ją nuolat tobulinkite.

2012 m. kovo 21 d., trečiadienis

Darželinės našlaitės

Pasisėjau dvejopas darželines našlaites. Keistai pasirodė, kad už tą pačią kainą vienoje pakuotėje sėklyčių tris kartus mažiau nei kitoje. Vienoje nurodytas kiekis 0,1 gr, kitoje 0,3 gr. Skirtumas akivaizdus.

       Viola wittrokiana 'Spanish Eyes' ir 'Lord Biconsfield'.

2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Lelijos vazonams

Lelijas labai patogu auginti talpose. Žinoma patartina žemesnes, pvz. Azijines ( Lilium Asiatic) arba nežiemojančias Lietuvoje, tokias kaip Rytinės (Lilium Oriental).

Kaip minėjau, pati auginu Lilium regale, vadinamą Karališkąja. Labai pasiteisino, negana to, po vienerių metų ir vaikučių atsirado :) Įnešu šalčiams prasidėjus, esant maždaug -10 C laipsnių temperatūrai. Pavasarį sudygsta žinoma žymiai anksčiau nei žiemojančios lauke, tačiau man patinka džiaugtis ankstyvu žydėjimu.


Paveikslėliuose įvairios, tai ir LA 'Manhattan', Lilium asiatic 'Marlen', Lilium regale, Lilium oriental ir kt.

Prieš sodindami svogūnėlius, jei juos įsigijote prekybos centre anksti pavasarį, tai turėkite omenyje, jog tai gali būti rudeninės neišparduotos atsargos, todėl gali būti kiek papūvę, apdžiūvę. Pamirkykite kalio permanganato tirpale, kad žūtų įsikūrusios bakterijos.

Vazonų turinys lelijoms

Praeitais  metais ryžausi vienam eksperimentui. Tiksliau pavarijuoti su žemių sudėtimi lelijoms.
                                                                                                                                                                  Į visų lauko vazonų dugną dedu nedidelių akmenukų stabilumui - apsaugai nuo apvertimo. Be to, didesnė tikimybė, jog sėkmingai išbėgs perteklinis vanduo. Ant jų kloju agroplėvelę ir tik tuomet pildau turiniu. Ji – apsauga nuo drenažinių skylių užkimsikimšimo žemėmis. Jos dugne būtinai padarau žvyro drenažą.
                                                                                  
                                                                                                                                                                O nuo čia jau prasidėjo bandymai. Pripyliau derlingos žemės (ji sudarė didžiąją dalį viso vazono turinio), šiek tiek putoplasto, dar kiek durpių.  Po to įbėriau smėlio. Ant viršaus perlito ir dar šiek tiek žvyro. Viską labai gerai permaišiau iki apatiniojo drenažo sluoksnio.

Manau eksperimentas pavyko, nes Karališkoji lelija Lilium regale puikiai augo ir žydėjo.

2012 m. kovo 14 d., trečiadienis

Miss elegancija

Nors ruduo dar toli, bet negaliu nesidžiaugti Japonine pluke. Pažiūrėkite tiktai, argi ji ne žavi?


Anemone japonica  Hybride užauga apie 150 cm. Mėgsta pavėsį, bet nepakenčia persodinimo.

2012 m. kovo 10 d., šeštadienis

Kobėja / Cobaea

Negaliu atsistebėti Kobėjos veržlumu. Jei jau sėkla sudygsta, tai tik pirmyn...


Nepraėjo nė dvi savaitės, o ji štai tokia grakšti, architektūriškais lapais. Pamatysite kokie bus nuostabūs jos žiedai. Tai vienmetis vijoklinis augalas,  per sezoną ištysta iki keturių metrų aukščio. Tinka apželdinti pavėsines, pergoles, balkonus.

2012 m. kovo 6 d., antradienis

Margutės / Fritillaria

Vienos žavingiausių pavasarinių svogūninių aukštaūgių – margutės Fritillaria.



Net ir peržydėjusios žavi savo imperatoriškąja karūna. Labai elegantiškos ir tvirtos, žiedai nukreipti žemyn, varpelio formos.




Fritillaria RADEANA pati ankstyviausia aukštaūgė margutė, žiedai blyškiai geltoni, gal net sakyčiau žalsvai gelsvi. Mėgsta saulėtą vietą, puveningą, gerai drenuotą dirvą. Užauga apie 1 metrą.



Fritillaria EDUARDII žiedai oranžiniai su morkiniu atspalviu, plačiai atverti ir nukreipti į šonus. Tai taip pat vienos anksčiausiai pražystančių stambiažiedžių margučių. Jos neturi karališkoms margutėms būdingo nemalonaus kvapo.