2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

Hortenzijos, hortenzijos, hortenzijos / Hydrangeas

Kaip anksčiau minėjau, hortenzijos vienos mano augalų favoritų, kurios kaip bebūtų gaila, Lietuvoje kažkodėl nėra ypatingai populiarios. O štai Prancūzija, Belgija pilna jų. Puošia kone kiekvieną tiek privačią, tiek visuomeninę erdves. 

Galbūt mes nemokame joms atrasti tinkamos vietos, žaisti formomis ir spalvomis? O juk kaip nuostabiai puošia terasą žemaūgės jų formos, kaip linksmai persipina tarpusavyje spalvų deriniai, aukščiai... Jos tokios pakančios, ilgaamžės ir tvirtos.


Didžialapės Hortenzijos (Hydrangea macrophylla) nėra labai atsparios mūsų klimato zonai, tačiau išsaugoti per žiemą įmanoma, įnešant į nešildomą patalpą su vazonu arba labai gerai pridengiant.


Iš tolo matomas raudonas akcentas karpyto "Brabanto" tujų sienos fone. Tokiu būdu, kai lepesnės hortenzijos auga užuovėjoje, taip pat didelis privalumas joms išgyventi atšiauresnes mūsų žiemas.

*  *  *

Ąžuolialapės hortenzijos Hydrangea quercifolia būna ir pilnaviduriais žiedais. Lapai panašūs į ąžuolo, todėl taip vadinamos, o rudenį nusidažo raudonai ruda spalva. Labai gražus akcentas sodo aplinkai.




*  *  *

Didžialapė hortenzija Hydrangea macrophylla, Dižialapės hortenzijos dantytasis porūšis Hydrangea serrata, Aukštoji hortenzija Hydrangea heteromalla ir Šiurkščioji hortenzija Hydrangea aspera turi labai panašius plokščius žiedynus.




      
      

Hortenzijos plokščiais žiedynais gali būti derinamos su flioksais, kaip antai.

Taigi, norėdami turėti gausius ir didelius spalvų plėmus, matomus iš tolo, auginkite hortenzijas. Jų žiedynus galite skinti merkimui į vazas, džiovinti Kalėdiniams vainikams, o svarbiausia užpildant tuščias vietas sode bei suteikiant prieglobstį smulkiąjai faunai :)
 
Foto: Džilda D.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą